Vertikal zoneterapi

Af Dorthe Krogsgaard og Peter Lund Frandsen - Maj 2010 

At kroppen reagerer kraftigere når man behandler reflekszonerne på en stående person vil nok være nyt for mange danske zoneterapeuter. Vertikal Zoneterapi eller Vertikal Reflex Terapi (VRT), er en international kendt metode, som indtil nu over 6.000 zoneterapeuter over hele verden har lært. Metoden præsenteres for første gang i Danmark i efteråret 2010, af ophavskvinden engelske Lynne Booth.

Når en person står op overføres kropsvægten gennem knoglerne til fødderne. Nerverne i føddernes ledkapsler, ligamenter og muskler bliver mere aktive og følsomme for at kunne tilpasse føddernes struktur og stabilitet til underlaget. Denne øgede følsomhed kan være en af forklaringerne på at fodzonerne tit reagerer kraftigere og med hurtigere resultat når fødderne er vægtbærende.

Hvordan kombineres det med klassisk zoneterapi?
Vertikal Zoneterapi kan bruges i 2 x 5 minutter i starten og slutningen af en almindelig zoneterapibehandling, eller som en 20 min. selvstændig behandling. I metoden er selvbehandling en del af konceptet. Det at klienterne selv arbejder med zonerne mellem besøgene på klinikken er meget udbredt i engelsk zoneterapitradition, hvor man inddrager zoner på hænderne meget mere end vi kender til i Danmark.

Behandling af en knæskade
Lynne Booth er tilknyttet en professionel fodboldklub som behandler. Hun giver her anvisning på hvordan hun behandlede en fodboldspiller med et læderet bagerste korsbånd i det ene knæ og med en kraftig hævelse, som var indstillet til operation. Med VRT teknikken behandlede hun zoner for knæ, ben, bækken og hofte rundt om hælen (fig. 1). Hun koncentrerede sig ekstra om L3 som repræsenterer en del af nerveinnervationen til knæet. Med klassisk zoneterapi behandlede hun zoner for lymfesystemet. Fodboldspilleren fik anvisninger på hvordan han dagligt kunne behandle sig selv via håndzoner (fig. 2). Hævelsen havde lagt sig allerede næste dag og efter få dage trænede han igen og indtil videre har han undgået operation af knæet.

Zone triggere
Når man behandler den vægtbærende fod er det nemmest at komme til på fodryggen og på siderne af foden. Det har ført Lynne Booth til at opdage og kortlægge nye zoner i disse områder. Omkring anklerne har hun opdaget et bånd af særligt effektive zoner, som hun kalder ”zone triggere”. Disse punkter bruger hun i kombination med belastede zoner på fødder og/eller hænder (se fig. 1 og 2)


Figur 1  Blå: VRT-zoner for knæ, ben, bækken og hofte. Rød: Zone triggere.


Figur 2  Blå: VRT-zoner for knæ, ben, bækken og hofte. Rød: Zone triggere.

VRT og hænderne
VRT håndzoneterapi er speciel på den måde at man også her bruger det vægtbærende princip. Som på fødderne har man vægt på hænderne når man behandler oversiden af hånden. Historisk set har vi i Danmark aldrig gjort særligt meget ud af håndzonerne, men selv om hænderne ikke er ligeså sensitive som fødderne, indeholder de helt analoge zoner som reagerer med samme energetiske respons som de velkendte fodzoner.

Hvem kan have gavn af VRT?
Som i klassisk zoneterapi kan i princippet alle tilstande kan behandles med VRT. På seminaret i Danmark vil der være speciel fokus på astma, irritabel tyktarm, stress og kronisk træthedssyndrom som Lynne Booth har særligt gode resultater med.

Synergistisk zoneterapi
Dette er en teknik hvor punkter på fødder og hænder behandles samtidigt. En teknik som ifølge Lynne Booth optimerer energiarbejdet i kroppen. Prøv eksempelvis at starte og afslutte behandlingen af et skulderproblem med at lade klienten stå på gulvet og hold/masser skulderpunktet i samme side, på foden og i hånden. Det synergistiske greb bruges i maximum 30 sekunder.
Teknikken kan udvides med at tilføje en ”zone trigger” så man kombinerer 3 zoner som vist på fotoet (fig. 3).

Figur 3  Synergistisk 3-punkts behandling

Neglezoner
I Tyskland er det velkendt at tænderne har indflydelse på resten af kroppen, mon neglene har en lignende betydning? – ifølge Lynn Booth har de. Hun har udviklet et zonesystem på neglene. Hver negl udgør et mikrosystem med en afspejling af hele kroppen og med en speciel trykteknik kan man få overbevisende resultater af denne ”mikro-behandling”. Terapeuten trykker med hjørnet af en negl "negl mod negl". En kombination af neglearbejdet og zoner på fodryggen har vist spændende resultater (fig. 4).Figur 4  Neglezoner

Hvem er Lynne Booth?
Lynne Booth er en af pionererne i zoneterapien i England. Hun driver en privat praksis i Bristol og er fast tilknyttet behandler for et professionelt forboldhold og på plejehjemmet St. Monica Trust, hvor hun også har gennemført et forskningsprojekt med VRT.
Lynne Booth er en efterspurgt international underviser og har udgivet to bøger: Vertical Reflexology (2000) og Vertical Reflexology for Hands (2003) og en DVD (2009).

På hendes egen hjemmeside kan du også kan se en kort video der viser Lynne i aktion: www.boothvrt.com


 


Touchpoint
Ryesgade 27 DK-2200 København N
Tel: (+45) 7023 7047
Mail: info@touchpoint.dk
www.touchpoint.dk