Nye veje ud af kronisk bihulebetændelse

Af Dorthe Krogsgaard og Peter Lund Frandsen - April 2010

“Vi har nu endelig mulighed for at behandle årsagen til problemet i stedet for symptomerne” – udtaler forskere fra non-profit institutionen Mayo Clinic i Rochester, Minnesota i USA. De har fundet årsagen til de fleste kroniske bihulebetændelser: En immunreaktion imod svampesporer. ”Det åbner dørene for den første effektive behandling for dette problem, som er den mest udbredte kroniske sygdom” - siger de.
At allergi kan være en del af billedet ved kronisk bihulebetændelse kommer nok ikke bag på alternative behandlere, men at det især er allergi overfor svampesporer er ny viden. Hvad kan vi bruge denne viden til? Først og fremmest kan vi informere vores klienter om sammenhængene, det vil i højere grad motivere dem til at gå med på de livsstilsændringer der må til for at stabilisere immunforsvaret så bihulerne ikke reagerer på svampesporerne. Det er en længere proces men i mellemtiden kan vi lette symptomerne med zoneterapi og give råd om lokal behandling.

Hvor er bihulerne?
Bihulerne er hulrum i ansigtsskelettet som er placeret rundt om næsehulen. Vi har fire par: Kæbehuler og pandehuler er de største. Sibenscellerne er mindre og ligger i knoglevævet mellem næse- og øjenhule. Kilebenshulerne ligger i væggen bag næsehulen.
Alle bihulerne er beklædt med slimhinde og har en naturlig afløbskanal ud til næsehulen. Man mener at en af bihulernes funktioner er at hjælpe næsehulen med at opvarme og fugte indåndingsluften.

Figur 1 Placering af bihulerne

Symptomer fra bihulerne
Ved bihulebetændelse (sinuitis) hæver slimhinderne og man får ømhed eller trykkende smerter over bihulerne, hyppigst kæbe- eller pandehule, som forværres når man bøjer sig forover. Næsen bliver tæt og der kommer ofte et gult, sejt udflåd.
Det er også almindeligt med diffuse smerter længere væk fra bihulerne, f.eks nakkesmerter eller hovedpine. Vi vender tilbage med en artikel om bihulebetændelse og hovedpine/migræne.

Behandling
Behandlingen må først og fremmest gå ud på at fjerne årsagen til de hævede slimhinder.
Ved at drikke meget vand kan man fortynde næseslimen og dermed forbedre afløbet.
Der er lavet mange kontrollerede kliniske undersøgelser af antibiotikabehandling ved bihulebetændelse. De fleste studier viser ingen sikker forskel fra placebobehandling. Set i lyset af den nye viden om svampesporer kan det ikke undre at antibiotika ikke virker. Kronisk bihulebetændelse er ikke en infektion, men en inflammation, hvor immunsystemet overreagerer på almindeligt forekommende svampesporer.

Symptombehandling med zoneterapi
Ved akutte smerter er det en god ide først at målrette behandlingen efter det, senere kan man forfølge de dybere sammenhænge.
Alle zoneterapeuter har lært zoner for bihulerne, men der kan være variationer i placeringen. Her viser vi en ny opdatering efter Hanne Marquardt (fig. 2).

Figur 2 Bihulezoner jf. Hanne Marquardt  (1: Pandehule,  2+3: Øvrige bihuler)

Det er også en god ide at behandle nerveforsyningen til bihulerne. Den kommer fra n. trigeminus, den femte hjernenerve. Lige op ad kæbeleddet ligger nervens store forgreningspunkt ganglion trigeminale, hvor den deler sig i sine tre endegrene (fig. 3). Nerven fører både parasympatiske fibre til slimhinden og sensoriske fibre fra området. Ganglion trigeminale er beskrevet i Nerverefleksologien, hvor punktet findes på overgangen mellem dorsal- og lateralsiden af storetåens yderste knogle som vist på fig. 3. Man trykker skråt ned mod punktet i en 45 graders vinkel fra lateralt mod medialt og fra dorsalt mod plantart.Figur 3 Ganglion trigeminale + nervereflekspunkt

Bag om symptomerne
Lad os kigge lidt mere på den amerikanske forskning fra Mayo Clinic.
Svampevækst fandtes i 96% af bihulerne hos alle, både patienter med kronisk bihulebetændelse og raske kontrolpersoner. Forskellen var at dem med kroniske problemer havde kraftig aktivering af eosinofile granulocytter (en type af hvide blodlegemer), som afgiver toksiner der dræber svampene, men også, i større mængder, irriterer og ødelægger slimhinden. Den svamp de fleste reagerede på var af typen Alternaria.
Forskerne har lavet meget elegante forsøg, hvor de har været i stand til at videofilme enkelte immunceller og vise hvordan de eosinofile granulocytter angriber svampen hos patienter med kronisk bihulebetændelse, hvorimod de hos raske bare ”sniffer” til svampen uden at frigive toksiner.Figur 4 Højopløst elektronmikroskopi der viser en eosinofil granulocyt (grøn) i færd med at angribe en udløber fra Alternariasvampen (brun) med toksiner (blå/violet). Kunstigt farvelagt.

I mere progressive lægekredse er man nu begyndt at behandle kronisk bihulebetændelse med svampedræbende medicin, men det er jo stadig kun symptombehandling.
Den optimale behandling må handle om hvorfor immunsystemet overreagerer. Det kan videnskaben (endnu) ikke forklare, men det er netop her holistisk tænkende behandlere kan træde til.

Behandling af immunforsvaret
De fleste alternative behandlere ved en del om hvordan man via kosten, vitaminer og mineraler stimulerer immunforsvaret, så det vil vi ikke komme ind på i denne artikel. Vi anbefaler at besøge hjemmesiden for Center for Ernæring og Terapi (se nederst) og at deltage på kurserne ”Mad som behandler”. Vi vil dog gerne pointere at 70-80% af immunforsvarscellerne findes i tarmene, så vær meget opmærksom på tarmenes tilstand og at give tilskud af mælkesyrebakterier til tarmfloraen.
Et forslag til et zoneterapeutisk behandlingsforløb kunne være at behandle et par gange om ugen i starten og siden følge klienten med en behandling en gang om måneden indtil immunforsvaret har rettet sig og symptomerne er væk.

Kronisk hoste kan skyldes bihulerne
Forskningen fra Mayo Clinic har også vist at bihulebetændelse er meget udbredt hos patienter med kronisk hoste og hos astmatikere. Måske er svampeinfektion - eller rettere overfølsomhed for svampesporer - en større del af billedet ved lungeproblemer end hidtil antaget.
På Touchpoint kurset ”Rundt om: Luftvejene” kæder vi bihuler og lungeproblemer sammen og ser det i en sammenhæng. Læs mere om kurset her ->

Referencer
Chronic rhinosinusitis: An enhanced immune response to ubiquitous airborne fungi. J Allergy Clin Immunol. 114(6):1369-75.
Mayo Clinic: www.mayo.edu
Kompendium i Nerverefleksologi Trin 1-3, Touchpoint 2010
Center for Ernæring og Terapi: www.cetcenter.dk


      Gode råd ved bihulebetændelse

  • Næseskylning med fysiologisk saltvand (0,9% NaCl). Man lave det selv ved at opløse en teskefuld salt i en tredjedel liter vand. Test koncentrationen ved at dryppe lidt i øjet, det må ikke svie.
  • Indsnusning af timiandampe og/eller japansk pebermynteolie.
  • Massage af knoglefremspringene omkring om næsen. Derved aktiveres akupressurpunkter der kan påvirke slimhinden så afløbet lettes.
  • Drik masser af vand for at fortynde slimen.
   

 


Touchpoint
Ryesgade 27 DK-2200 København N
Tel: (+45) 7023 7047
Mail: info@touchpoint.dk
www.touchpoint.dk