Hanne Marquardt’s storetå

 
Af Dorthe Krogsgaard og Peter Lund Frandsen - Maj 2005

Storetåen har en speciel position i zoneterapien i forhold til de andre tæer. I den klassiske afspejling af kroppen i foden ses hele hovedets område almindeligvis fordelt på samtlige tæer. Men det er også muligt at bruge en projektion hvor hele hovedet er afspejlet kun i storetåen. Hanne Marquardt har udforsket denne zoneopfattelse og udviklet et detaljeret kort over hovedets og ansigtets zoner i storetåen.
I dansk zoneterapeutisk tradition behandler man ofte med ”den brede pensel” I sammenligning er Hanne Marquardt’s behandling meget mere præcis. At kunne finde det helt præcise punkt for eksempelvis stemmelæberne vil være nyt for mange danske zoneterapeuter.
Også andre af de markante zoneterapiskoler rundt om i verden har arbejdet detaljeret med storetåen. Man kan f.eks. nævne: Martine Faure-Alderson (Frankrig/England), den italienske FIRP skole, og i Spanien har neurologen dr. Jesus Manzanares kortlagt zoner i storetåen for de forskellige anatomiske områder i hjernen.

Storetåens ansigt
Lad os kigge på vores store inspirationskilde i dansk zoneterapi, Hanne Marquardt`s storetå. I denne artikel begrænser vi os til oversiden af storetåen, som mange zoneterapeuter kun bruger sporadisk.


Hanne Marquardt’s hovedzoner i storetåen

 

1 isse
2 tinding
3 pandehule
4 tårekanal
5 næse
6 ydre øre
7 mellem og indre øre
 
8 kæbehule
9 Eustatiske rør
10 kæbeled
11 mundhule
12 tunge
13 underkæbe
14 laterale lymfekirtler
15 mandler
16 stemmelæber
17 strubehoved
18 m. sternocleidomastoideus
19 skjoldbruskkirtel
20 biskjoldbruskkirtler
 
Behandlingsmuligheder på storetåen
Mange mennesker lider af kæbespændinger. Prøv det lille men meget effektive punkt for kæbeleddet - brug kanten af en negl eller en pind og hold et stationært tryk i nogen tid (pkt. 10).
Væske i mellemøret dræneres via det eustatiske rør ud i næsesvælget. Det samme kan gøres zonemæssigt i en lige linje fra lateral- til medialkanten af storetåen en anelse distalt for yderleddet (pkt. 7, 9 og 5).
De der behandler sangere, foredragsholdere, undervisere og andre der er afhængige af stemmen vil kunne have glæde af at inddrage zonen for stemmelæberne. Punktet findes på den mediale kant på højde med starten af svømmehuden mellem 1. og 2. tå (pkt. 16).
Hvor behandler man halsbetændelse? Ja, det kunne man eksempelvis gøre ved at prioritere behandling af kæden af halsens lymfekirtler og punktet for mandlerne (pkt. 14 og 15).

På kurset fortæller Hanne Marquardt – blandt flere andre emner – om hvordan zonerne på storetåen behandles og hvordan de kombineres med zoner for samme organer på de øvrige tæer og på resten af foden.

Det er ved at være tid for pollenallergi – prøv at eksperimentere med at inddrage behandling af punkterne på Hanne Marquardt’s storetå for f.eks. næse, pandehule og kæbehule (pkt. 3,5 og 8).


Touchpoint
Ryesgade 27 DK-2200 København N
Tel: (+45) 7023 7047
Mail: info@touchpoint.dk
www.touchpoint.dk