Rundt om: Skulderskader

 
Af Dorthe Krogsgaard og Peter Lund Frandsen - December 2003

Skulderen et den mest bevægelige del af kroppen men alligevel kan det gå galt.
Problemer i skulderen kommer ofte snigende og det er vigtigt at kende de tidlige symptomer. De almindeligste skader er fibersprængninger, inflammation i senehæfter og betændelse i slimsække. Alt for mange får kun en symptombehandling af skulderskaden f.eks med blokader.
I denne artikel fokuserer vi særligt på de problemer der relaterer sig til sportsudøvelse.

Skulderen - et fascinerende og kompliceret område
Det nyeste kursus i Touchpoints "Rundt om..." serie handler om skulderen og hvordan man kan behandle de mange forskellige problemer der kan være knyttet til skulderområdet.
Skulderen er den region der forbinder armen med kroppen. Udover selve skulderleddet omfatter den skulderbæltet med nøgleben/skulderblad og de tilknyttede led og muskler samt armhulen, hvor kar og nerver passerer igennem på vej mod armen.
Den anatomiske opbygning af skulderen sikrer den store bevægelighed af armen. Dels er armen ophængt i skulderbæltet gennem skulderleddet som er kroppens mest bevægelige led, dels tilføres yderligere bevægelighed gennem skulderbæltets bevægelser.

Prøv selv

Prøv at løfte armen ud fra kroppen. Indtil du når ca. vandret position bruges selve skulderleddet og musklerne omkring det. Løft dernæst armen over vandret og videre op. Læg mærke til hvordan hele skulderåget nu hjælper til. Det giver et indtryk af hvor mange muskler der er involveret ved håndboldspil, badminton, svømning og flere andre sportsgrene.
De muskler der styrer skulderen og overarmens bevægelser kan opdeles i:
1) De store overfladiske muskler som ligger på forsiden og bagsiden af skulderen og giver kraft til de grovere bevægelser (f.eks trapezius, lattisimus dorsi, rhomboiderne, deltoideus, pectoralis major og minor, serratus anterior).
2) De små skuldermuskler (den såkaldte skuldermanchet eller rotator cuff), som styrer de finere bevægelser i skulderleddet og beskytter det mod at gå af led (subscapularis, supra- og infraspinatus, teres minor).
Den eneste ledforbindelse mellem armen og selve kroppen udgøres af sternoclaviculærleddet (leddet mellem nøglebenet og brystbenet), herudover er forbindelsen ren muskulær.

Fig. 1 Plexus brachialis (gult)

Når skulderen får en skade
De sportsgrene hvor skulderen udsættes for de største belastninger er kastesport, ketchersport og svømning. Der sker en meget stor kraftpåvirkning af skulderen og skulderleddet når man bevæger armen med stor fart for at kaste en bold eller ramme med en ketscher. En tennisketscher kan f.eks opnå en fart af 400 km/t under serven.
Sportsbevægelserne er ofte ensidige. De samme svømmetag gentages om og om igen, den samme servebevægelse trænes igen og igen, osv. Det medfører at det er de samme muskler, sener, tilhæftninger, slimsække og ledbånd der belastes ved hver eneste træning og konkurrence.
Denne kombination af stor kraftpåvirkning og ensidigt gentagne bevægelser giver en stor risiko for udvikling af belastningsskader i skulderen.
De almindeligste skader er fibersprængninger i muskler, inflammation i sener og senehæfter og betændelse i slimsække (bursitis).
Problemerne kommer ofte snigende og det er vigtigt at være opmærksom på de tidlige symptomer som typisk er stivhed ved opvarmning og smerter under eller efter træningen.
Man kan selvfølgelig også være uheldig og få en akut skulderskade efter fald eller stød mod skulderen med brist af sene- eller muskelfibre og evt. subluksation af skulderleddet, men denne type skader er forholdsvis sjældne - de langsomt indsættende belastningsskader ses langt hyppigere.

Tips til zoneterapibehandlingen
Det er en god ide at starte og slutte hver behandling af skulderproblemer med at teste bevægeligheden af skulderen - dels får man som behandler et fingerpeg om effekten af ens behandling, dels øges klientens motivation når hun oplever en umiddelbar effekt i form af bedre bevægelighed og/eller færre smerter.
Vi viser her et lille udvalg af punkter og zoner som er effektive at bruge ved skulderproblemer:

  • Rygsøjlen - især segmenterne C5 - T1. Her udspringer plexus brachialis som innerverer skulder og arm (figur 1)
  • Nervereflekspunktet for n. axillaris som bla. innerverer m. deltoideus (figur 2)
  • Reflekszone for skulderleddet i Karl-Axel Lind metodens system II (figur 3)
  • Muskelzoner for m. trapezius og m. lattisimus dorsi (figur 4)

Fig. 2 Nervereflekspunkt for n. axillaris

Fig. 3 Skulderzone i Karl Axel Lind System II

Fig. 4 Zoner for m. trapezius (T) og m. lattisimus dorsi (L)

Andre vigtige steder at behandle med klassisk zoneterapi er naturligvis skulderled og skulderåg, men også sternoclaviculærleddet, og selvfølgelig skulderens muskulatur. Husk også at behandle det sympatiske nervesystem grundigt for at stimulere musklernes blodforsyning.
Hvis problemet omfatter afklemning af nerver i plexus brachialis (udstrålende smerter i arm eller fingre) er det udover at afslappe muskulaturen også en god ide at kigge på klientens holdning og evt. foreslå holdningsændringer (statikkorrektion). Ved at trække maven ind og løfte brystbenet lettes trykket på nerverne hvor de passerer gennem de såkaldte "thorakale porte".

Hjemmeøvelser
En vigtig del af behandlingen er at give patienten en eller højst to øvelser med hjem. Ved smertetilstande i skulderen skal det altid være blide øvelser uden vægt, og øvelserne skal respektere smertegrænsen. Husk også at træne forsidens/brystkassens muskulatur.

Styrketræning skal gøres rigtigt
Mange sportsfolk supplerer træningen med styrketræning. Ved vægttræningen opnår man større og stærkere muskler og dermed en mulighed for at forbedre sine sportspræstationer. Men de stærkere muskler giver også en forøget påvirkning af leddene. En almindelig fejl er at nogle muskler trænes for meget i forhold til andre. Det giver en skæv og ubalanceret belastning af leddene og en øget risiko for skader.

Frossen skulder - og stress
Behandlingsidéerne der er beskrevet her i artiklen kan naturligvis også bruges ved andre former for skulderproblemer. På kurset - "rundt om: Skulderen" ser vi også på problemer som frossen skulder, smerter i skulderåget, slidgigt, nerveafklemning, inflammationer, smerter på forsiden af brystkassen, smerter omkring skulderbladene og andre problemer i skulderområdet. De fleste skuldersmerter skyldes - desværre ikke sport - men ensidigt kontor og computerarbejde.
En stor faktor ved disse mere kroniske problemer er stress! Derfor må især det sympatiske nervesystem behandles grundigt og organ-sammenhænge i den del af det sympatiske nervesystem der har med skulderområdet at gøre må medtages.
Det er forbavsende at erfare, at ved behandling af f.eks frossen skulder, er en behandling af personens stress niveau via det sympatiske nervesystem og de relaterede organer, ofte mere effektivt end behandling af selve skulderområdet.

Læs mere om kurset rundt om: Skulderen


Touchpoint
Ryesgade 27 DK-2200 København N
Tel: (+45) 7023 7047
Mail: info@touchpoint.dk
www.touchpoint.dk