Hjernenerver på tæerne - en del af kranioskral-zoneterapien

 
Af Dorthe Krogsggard og Peter Lund Frandsen - Februar 2003

Kraniosakral-terapi og zoneterapi passer godt ind i hinanden. Det har fransk/engelske Martine Faure-Alderson arbejdet med i 35 år. Hun har udviklet nye metoder og zoner, som gør det muligt at bruge principperne fra kraniosakral-terapi i zoneterapeutisk behandling.
Integreret i denne nye tilføjelse til zoneterapien er behandling af zoner for forskellige områder i hjernen, f.eks det limbiske system, thalamus, hypothalamus, hjernestammen osv.

En meget spændende del af kraniosakral-zoneterapien er Martine Faure-Alderson's kortlægning af zoner for de 12 hjernenerver.
Som optakt til Martine Faure-Aldersons seminarer i Danmark d. 1.-4. april har vi i denne artikel udvalgt 4 vigtige hjernenerver og kigger nærmere på deres funktion og hvordan man kan bruge zonerne i praksis.

4 udvalgte hjernenerver

Tab af lugtesansen
En del mennesker oplever at miste lugtesansen i en periode, nogle endda for resten af livet. For madglade er det et stort handicap idet lugtesansen er en stor del af smagsoplevelsen. Der kan være flere grunde til at lugtesansen påvirkes. Medicin, især penicillin kan være en årsag, infektion kan være en anden - men også kranielle problemer kan have indvirkning på lugtesansen, fordi lugtenerven påvirkes af de kranielle forhold. Uanset årsagen til tabt eller nedsat lugtesans er det vigtigt at inkludere lugtenerven i behandlingen.

Lugtenerven - N. olfactorius - I. hjernenerve
Anatomi: Egentlig er n. olfactorius ikke en "rigtig" nerve - men en fremskudt del af hjernen, som ender i lugteepithelsceller i næsen. Udviklingsmæssigt hænger lugtenerven nøje sammen med de "primitive" dele af hjernen, bla. det limbiske system . Det er grunden til at selv svage lugteindtryk påvirker følelseslejet og kan fremkalde gamle erindringer. Lugteimpulser er de enenste sanseindtryk der kan blive bevidste uden at være passeret gennem og blevet modereret af thalamus.
Zonen: Martine Faure-Aldersons zone for n. olfactorius findes på undersiden (plantart) af 2. tås yderstykke.

Behandling af tænderskæren (zoneterapi eller bideskinne)
At kunne behandle trigeminusnerven er måske lige så effektivt som brugen af en bideskinne - og en hel del mere charmerende!
Trigeminusnerven er et effektivt punkt ved behandling af kæbespændinger, som efterhånden er ved at være en folkesygdom. Vedvarende kæbespændinger kan ydermere være en af årsagerne til trigenimusneuralgi, som behandles mere effektivt ved at inddrage zonen for trigeminusnerven.

Trigeminusnerven - N. trigeminus - V. hjernenerve
Anatomi: Trigeminusnerven er den tykkeste af hjernenerverne. I ganglion trigeminale, som ligger lidt over og foran kæbeledet, deler nerven sig i tre grene, som løber til hhv. pande/næse, overkæbe/kind og underkæbe. N. trigeminus er ansigtets sensoriske nerve og fører informationer om tryk, berøring, smerte og temperatur fra praktisk taget hele ansigtet. Herudover indeholder nerven motoriske fibre der bla. innerverer tyggemuskulaturen.
Zonen: Zonen for n. trigeminus findes på midterstykket af 3. tå's underside.

Tilstoppede spytkirtler
Tilstoppede spytkirtlerne, som oftest skyldes en form for sten- eller bindevævsdannelse er effektivt at behandle med masage af området for spytkirtlerne foran kæbeleddet og under underkæben. At behandle zonen for facialisnerven, der innerverer spytkirtlerne, gør behandlingen mere effektiv. Problemer i tårekirtlerne og med tungens smagsløg behandles også via ansigtsnerven.
Ansigtslammelse
Ved ensidig lammelse af nerven, som kan opstå efter en hjerneblødning eller infektion (bla. Borreliose overført fra en skovflåt), ses et karakteristisk billede med halvsidig lammelse af ansigtet. Mundvigen er slap, øjet kan ikke lukkes og patienten kan hverken smile eller rynke panden. Ansigtet bliver skævt pga. trækket fra musklerne på den raske side.

Ansigtsnerven - N. facialis - VII. hjernenerve
Anatomi: N. facialis er ansigtets motoriske nerve, idet den innerverer alle ansigtets mimiske muskler. Desuden forsynes tåre- og spytkirtler og smagsløgene på tungens forreste 2/3.
Zonen: Undersiden af 4. tå's yderstykke.

Den universelle nerve
Nervus vagus er den "universelle" hjernenerve, som bør indgå i enhver zoneterapeutisk behandling.
Ved at behandle nervus vagus får man nemlig fat i de fleste af de indre organer. N. vagus kan behandles flere steder på foden. I kraniosakral-zoneterapi lærer vi at behandle nerven ved dens udspring i hjernen.
Der er også forbindelse mellem n. vagus og øret via en interessant refleksbue som kobler det ydre øre sammen med struben, så stimulation af øregangen kan fremkalde hoste. Det ses især ved småbørn når de undersøges hos ørelægen. Læsioner af n. vagus kan påvirke stemmen så den bliver hæs.

N. vagus - X. hjernenerve
Anatomi: Vagusnerven kaldes også den vidtomstrejfende og er den eneste hjernenerve der har et langt forløb uden for hovedet. Nerven løber ned over halsen, gennem thorax for at ende langt nede i abdomen. Den afgiver parasympatisk innervation til hjerte, luftveje, lunger, spiserør, mavesæk, tyndtarm, blindtarm, opadstigende- og noget af tværgående tyktarm, pankreas, lever, milt, nyrer og binyrer. Desuden fører n. vagus motoriske tråde til muskler i svælg/strube og sansefibre fra ydre øregang.
Zonen: Martine Faure-Alderson behandler udspringet af n. vagus på undersiden af lilletåen svarende til yderstykket.

Fodzoner for 4 udvalgte hjernenerver

Hvem er personen bag kraniosakral-zoneterapi?
Det er en af de mest respekterede og veluddannede alternative behandlere i Europa.
Martine Faure-Alderson er oprindelig fransk men har været bosat i England i mange år og regnes som en af pioneerne indenfor zoneterapi.
Martine er uddannet på The Naturopathic and Osteopathic College i London i 1968, og har endvidere studeret fytoterapi, akupunktur og homøopati i England og Argentina. I 1980 grundlagde hun den franske zoneterapiforening ARTFFA i Paris, som hun stadig er aktiv formand for.
Martine Faure-Alderson er en af de mest erfarne undervisere i professionen. Hun har i over 35 år holdt foredrag og undervist i hele verden, og nu underviser hun for første gang i Danmark.


Touchpoint
Ryesgade 27 DK-2200 København N
Tel: (+45) 7023 7047
Mail: info@touchpoint.dk
www.touchpoint.dk