Nyt land på zonekortet

 
Af Dorthe Krogsgaard og Peter Lund Frandsen - November 2001

De længe efterspurgte muskel- og nervereflekspunkter på fødderne præsenteres for første gang i Danmark

Danske zoneterapeuter har længe manglet muskel- og nervereflekspunkter på fødderne, fordi langt den største del af zoneterapeuters klienter har smerter i muskler og knogler. Hele 39% viste en undersøgelse i 92 (Launsø).

Hvem har kortlagt muskel- og nervereflekspunkterne?
Muskel- og nervereflekspunkterne på fødderne indgår i den såkaldte Manuelle Neuroterapi, en metode som er udviklet gennem de sidste 30 år af den tyske heilpraktiker, kiropraktor og zoneterapeut Walter Froneberg. Han observerede ved et tilfælde at en smertefuld muskelspænding i kroppen afslappedes umiddelbart med et sedaktivt tryk på fødderne. En observation han i de følgende år udforskede yderligere. Han tog zoneterapeutuddannelsen hos Hanne Marquardt og med den viden kombineret med sit mangeårige arbejde som heilpraktiker og kiropraktor, udviklede han Manuel Neuroterapi som består af tre dele: - neuro-muskulær massage - manipulation af hvirvelsøjlen - neuro-refleksologi på fødderne.

Enhver funktionel ubalance skyldes forstyrrelse i nervesystemet
Baggrunden for metoden er Walter Fronebergs teori om at enhver funktionel ubalance i kroppen, skyldes en forstyrret transmission et sted i nervesystemet. Disse ubalancer kan derfor behandles via nervesystemet. Den mest direkte vej til nervesystemet er hvirvelsøjlen, som derfor har en central rolle i alle tre dele af Manuel Neuroterapi. Gennem mange års udforskning lykkedes det Froneberg at kortlægge alle kroppens muskel- og nervereflekspunkter på fødderne, ialt 400 reflekspunkter, som er blevet grundigt afprøvet gennem netværket af undervisere indenfor Manuel Neuroterapi.

Hvordan behandles muskel- og nervereflekspunkterne på fødderne?
Nervereflekspunkterne med tilhørende muskelreflekspunkter er alle lokaliserede på fodens skelet, hvor de behandles med et specielt udviklet statisk tryk som på få sekunder kan rebalancere en forstyrret nerveimpuls. Der trykkes vinkelret ind mod periosten med kanten af tommelfingeren. Varigheden af trykimpulsen afhænger af smerten i punktet. Man beder klienten koncentrere sig om smerten og sige til når den er klinget af. Det er ikke så meget smertens intensitet, men derimod varigheden der er afgørende. Almindeligvis holdes trykket indtil smerten er ophørt. Følgende kan bruges som tommelfingerregel:

Smertevarighed
0-4 sekunder
4-8 sekunder
8-15 sekunder
over 15 sekunder
Betydning
normal tilstand, ingen patologisk belastning
patologisk belastning
alvorlig patologisk tilstand
patologisk overbelastning af flere neuro-segmentale områder


Danskernes favorit på ICR-konferencen i Rom
På den nyligt afholdte ICR konference i Rom var der ingen tvivl om at Nico Pauly var danskernes og mange andre deltageres favorit, med sin spændende workshop, hvor han demonstrerede Froneberg teknikken på deltagere med smerteproblemer. Nico Pauly er fra Belgien og uddannet fysioterapeut og zoneterapeut - eller måske bør han snarere kaldes nerverefleksterapeut - da nerverefleksterapien er en del af Manuel Neuroterapi. Nico Pauly underviser i Froneberg metoden i Belgien og Holland. Han har skrevet adskillige artikler og holder foredrag om Manuel Terapi rundt om i verden. Vi overværede workshoppen og blev klar over at Nico Pauly faktisk underviste i netop de punkter der er efterspurgt blandt zoneterapeuter i Danmark.

Behandling af smerter i hofteområdet
For at illustrere nogle af muskel- og nervereflekspunkterne har vi valgt at vise punkter til behandling af smerter i hofteområdet (figur 1 og 2). Der er ingen tvivl om at muskel- og nervereflekspunkter åbner nye og mere direkte veje til behandling af enhver funktionel smerte i kroppen.Figur 1

 
 Figur 2


Ischias-smerter forsvandt på få minutter
Father Joseph, som er zoneterapeut og katolsk præst fra Taiwan, havde længe haft problemer med en irriteret ischias nerve. Han kom på briksen i Nico Paulys workshop - og med et meget kortvarigt tryk, forsvandt smerterne og Father Joseph kunne igen bevæge benet, endda ud i yderstillinger, uden smerter. Nico Pauly holdt et kraftigt sederende tryk på punktet, og spurgte undervejs om der føltes varme i lænde/balle-området og låret. Ofte breder varmen sig til hele benet. Punktet Nico Pauly trykkede på hos Father Joseph er vist på figur 3.


Figur 3

Litteratur
Froneberg, W. og Fabian, G.: Manuelle Neurotherapie, Nervenreflextherapie am Fuß, Haug Verlag, Heidelberg, 1992.


Touchpoint
Ryesgade 27 DK-2200 København N
Tel: (+45) 7023 7047
Mail: info@touchpoint.dk
www.touchpoint.dk