Spændingshovedpine og migræne

 
Af Martine Faure-Alderson, Frankrig - Maj 2000
Oversat fra engelsk af Peter Lund Frandsen

Artiklen har været publiceret i RiEN 2000 konferencebog udgivet af Forenede Danske Zoneterapeuter, 2000.

I workshoppen vil jeg demonstrere diagnosticeringen og behandlingen af spændinger og smerte i hovedet.

Zoneterapi er en særdeles effektiv metode til at mindske spændinger som skyldes ophobning af blod i hovedet og ved at bearbejde de fodzoner som repræsenterer hovedet opnås en umiddelbar effekt. På grund af "modsætningernes lov" og på grund af zonernes afsides beliggenhed vil terapien have en pumpende virkning på ophobningen i hovedet. Mange fejlfunktioner i organer så som lever eller mavesæk kan medføre ophobning i hovedet. Lad os se på årsagerne, og allerførst:

Hvad er migræne?
Migræne er smerte og lokal ophobning i den ene side af hovedet.

Hvad er hovedpine?
Hovedpine er smerte eller ophobning hvor som helst i hovedet, men i begge tilfælde skyldes det at blod er ophobet i hovedet fordi venedrænagen via venerne ved kraniebunden ikke fungerer ordentligt. Dette kan have mange årsager som kan være lokale eller findes længere væk i kroppen.

Årsager

 • Organisk malfunktion af et organ f.eks leveren eller galdeblæren eller mavekramper pga. syre eller stress.
 • Direkte traumer af hovedet, rygsøjlen, bækkenet eller ekstremiteterne.
 • Tryk udløst af en dislokeret knogle, f.eks kors- eller halebenet.
 • Arvelige faktorer.
 • Dårlige kostvaner - med for stort forbrug af stimulanser som te, kaffe og alkohol.
 • Træthed - utilstrækkelig hvile eller for meget intellektuelt arbejde.
 • Forstoppelser i øjne, øre eller næse, pga. bihuleproblemer.
 • Virusinfektioner, inflammation pga. kulde hvor som helst i kroppen.
 • Ændret livsførelse, hormonel ubalance, stress, etc. etc.

Alle disse faktorer kan være enten årsag til eller effekten af en forstyrret homøostase og føre til smerte og ophobning i hovedet.

Vi har en række nye teknikker i zoneterapien, så som kranio-sakral-terapi udført på fødderne, som kan forøge blodcirkulation i hovedet og understøtte kranieorganernes funktion. Hvis vi arbejder med cerebrospinalvædsken og de 12 hjernenerver understøtter vi reharmoniseringen af ubalancen og opnår en effektiv behandling af spændingshovedpine og ophobning.

Før vi begynder den egentlige zoneterapeutiske behandling er det vigtigt at foretage en vurdering af hovedzonerne på fødderne. Vi har nu fået defineret den nøjagtige placering af alle hovedets strukturer på fødderne:

 1. Kranieknoglerne
 2. Kraniesuturerne
 3. Åbningerne hvor vener og arterier træder ind i eller forlader kraniet
 4. Hjernehinderne, hvor en stor del af ophobningerne findes
 5. Nakkeleddene
 6. De 12 hjernenerver
 7. Det autonome nervesystem
 8. Hypofysen og pinealkirtlen.

Alle disse zoner må omhyggeligt undersøges inden den nødvendige behandling kan fastsættes.

I workshoppen vil jeg demonstrere forskellige teknikker til dekompression og lettelse af trykket i hovedet via de 12 hjernenerver, det autonome nervesystem, nakken og en metode til at afbalancere cerebrospinalvædsken fra hovedet gennem rygsøjlen til os sakrum og hvordan man kan føle den kranio-sakrale puls. Kort sagt, hvordan man behandler et menneske på de 3 planer af dets væren (fysisk, emotionelt, og mentalt/spirituelt) indenfor de 10 vertikale zoner som er velkendte i zoneterapien.

Før jeg begynder arbejdet på fødderne, vil jeg demonstrere behandlingen af zoner i nakken. Nakkezonerne er placeret bag på kraniet på os occipitale. De udgør en uvurderlig sammenhæng mellem hovedet og resten af kroppen via den neuroanatomiske struktur formatio reticularis, som findes direkte under os occipitale i lillehjernen og hjernestammen. Dette forklarer nakkezonernes rolle som kan sammenlignes med et relæ, som er istand til at tyde beskeder som ankommer til formatio reticularis (diagnostisk rolle) og udsende beskeder (terapeutisk rolle).

Der er en direkte sammenhæng mellem nakkens reflekszoner og zonerne på fødderne. Nakkezonerne findes i tre horisontale bånd beliggende ovenover hinanden, hvor de repræsenterer henholdsvis den fysiske struktur, det sympatiske nervesystem og det parasympatiske nervesystem. Ved at behandle disse tre bånd, kan vi fastlægge i hvilken af kropszonerne den patologiske proces eller ubalance findes samt hvilken type af neurovegetativ dysfunktion der er tale om, men ikke hvilket niveau indefor zonen der er tale om eller årsagen. Dette kan senere undersøges via fødderne. I sammenhængen mellem nakkeknoglen og fødderne via de 10 zoner, vil vi også se nærmere på "Herrings lov" og på de forskellige stadier i stress-syndromet.

Herring's lov er en ledetråd i vores arbejde og sætter os i stand til at iagttage hvordan patientens vitalitet udvikles igennem behandlingsforløbet. Vi vil se hvordan det fungerer i praksis under optagelse af anamnesen og gennem behandlingerne på fødderne, hvor lokale ømme områder vil ændre sig under forløbet både når det drejer sig om spændingshovedpine og migræne og alle andre helbredsproblemer.

Vi må altid huske på at vi intet kan stille op som behandlere uden medvirken fra og udvikling af patientens livskraft, for uanset lidelsens art er det via den vi kan opnå fremskridt og behandling. Vi er helt afhængige af livskraften, vi arbejder med den, modificerer den og i sidste ende er det patientens energi, livskraft og ønske om bedring, som helbreder, ikke behandleren.

Fra disse synsvinkler må vi anskue spændingshovedpine og migræne og med den rette diagnose kan vi påbegynde behandlingen.

To sygehistorier vil blive diskuteret og forklaret:

a. Et tilfælde hvor højre tindingeben blev ramt af en cricketbold som stadig giver konstant hovedpine 18 måneder senere. Behandlingen omfattede zoner på begge fødder svarende til sutura coronalis, sutura frontalis på toppen af tæerne, sutura occipitomastoidea på de fire tæer hvor 10'ende og 11'te hjernenerve findes samt vena jugularis hvor den forlader kraniet og hvor hovedparten af hovedets drænage af blod finder sted. Der arbejdes på tæerne - først på højre fod dernæst venstre fod. Efter 5 behandlinger var ophobningerne i den højre tindingeregion forsvundet og smerten var kraftigt aftaget. Selvom fordybningen hvor bolden havde ramt stadig var synlig, var vævet blevet mere bevægeligt og føltes blødere. Smerterne reduceredes gradvist i takt med behandlingerne.

b. Andet tilfælde: Smerte i venstre side af panden med nedsat syn og konstant kraftig hovedpine. Nedsat koncentrationsevne gennem 2-3 år. Patienten havde viral encephalitis og formodet meningitis 3 år tidligere. Overfølsomhed overfor lyd og lys. Patienten var mentalt medtaget og ude af stand til at klare dagligdagen. 10 behandlinger med zoneterapi af tæer og fødder genoprettede hjernehindernes elasticitet og bedrede blodcirkulationen. Smerterne aftog dramatisk og kun lejlighedsvis føltes tyngde over øjnene.


Touchpoint
Ryesgade 27 DK-2200 København N
Tel: (+45) 7023 7047
Mail: info@touchpoint.dk
www.touchpoint.dk