Ayurveda zoneterapi

 
Af Sharon Stathis, Australien
Oversat og bearbejdet af Dorthe Krogsgaard og Peter Lund Frandsen - Januar 2007

GaneshaSharon Stathis har studeret den indiske folkemedicin og udviklet et spændende speciale kaldet Ayurveda Zoneterapi/Massage, hvor moderne zoneterapi integreres med gamle indiske Ayurveda traditioner. Hun tilbyder under sit besøg for første gang kurser til danske behandlere.

Som symbol på Ayurveda Zoneterapi har Sharon Stathis valgt den hinduistiske gud Ganesha, som er gud for visdom og undervisning. Ganesha kaldes også: ”Den der fjerner forhindringer”.

Hvad er Ayurveda
Ayurveda er det traditionelle indiske behandlingssystem og samtidigt den ældste kendte helbredelsesmetode. Med skriftlige optegnelser der daterer sig 4.500 år tilbage i tiden, opfattes Ayurveda som moderen til alle former for moderne lægekunst, såvel alternativ som traditionel.
Ayur betyder liv og Veda betyder viden – Ayurveda er viden om livet. Det er dybt integreret i indisk filosofi og livsopfattelse, som et omfattende system der respektfuldt udnytter naturens indbyggede helingsevner.

Ayurvedisk tænkning understreger betydningen af at holde immunsystemet og de selvhelbredende kræfter i god form gennem den rette livsførelse.
Både i forebyggelse og behandling indgår forskellige former for massage og kropsarbejde, brug af essentielle olier og urtemedicin.

Padabhyanga
Fodmassage - kaldet “Padabhyanga” – har en særlig plads i Ayurveda traditionen. Den bruges både som en integreret del af behandlingerne og anbefales som en daglig øvelse der forebygger degenerering og sygdom.
I et gammelt indisk skrift står: ”Lige som slanger holder sig fra ørne, vil sygdom holde sig fra den, der før sengetid masserer sine ben og fødder fra knæ til tæer!”
Udøvelsen af Padabhyanga kan sammenfattes i tre hovedkomponenter: Marmapunkt-terapi, håndteknikker og ”Kasa-skål” behandling.

Marmapunkter
I Ayurvedisk filosofi afhænger helbredet og evnen til helbredelse af en uhindret strømning af energi i kroppen. Livsenergien ”Prana” cirkulerer gennem et netværk af tusindvis af mikrokanaler kaldet ”Nadi’er”. Der findes fjorten overordnede nadi’er som alle udspringer fra ”rod-chakra’et” ved basis af rygsøjlen og fordeler energien ud til kroppens øvrige energicentre (chakra’er).
Langs nadi’erne findes en række mindre energicentre (107 i alt), eller mini-chakraer, kaldet Marmapunkter. Marma betyder ”følsomt område”

To eksempler på marmapunkter

Gulpha Marma findes på fødderne. Det er beliggende på henholdsvis yder- og indersiden af hælen lige under malleolerne, svarende til subtalærleddet (leddet mellem hælben og rulleben).
Fra et zoneterapeutisk synspunkt svarer disse områder til reproduktionsorganerne, bækkenknoglerne, hofteleddet og den nedre del af rygsøjlen.
I Ayurveda siges Gulpha Marma at påvirke forplantningsevnen. Punkterne har indflydelse på skeletsystemet ved at fremme knogledannelsen og forbedre funktionen af leddene, især fodens bevægelser. Yderligere hjælper Gulpha Marma med at reducere overskydende fedtdepoter i kroppen.


 

Kshipra Marma er beliggende på hænder og fødder på både over-og underside. Punktet ligger yderst i svømmehuden mellem første og anden tå (finger). Svømmehuden mellem de øvrige fingre og tæer har en understøttende virkning.
I klassisk zoneterapi svarer disse områder til den nedre del af nakke/hals og den øvre del af thorax. Det er et vigtigt lymfatisk område fordi lymfen her løber over i venesystemet.
Kshipra Marma kontrolerer lymfe- og åndedrætssystemerne og har en vigtig indflydelse på hjertets funktion.


 

Disse to eksempler viser på fascinerende vis hvordan tusindår gamle traditioner stemmer fint overens med moderne opfattelser af zoneterapien.

Behandlingsteknik til marmapunkter

  • Teknikken ved behandling af marmapunkterne består i friktionsbevægelser hvor man gnider eller stryger over området med hurtige cirkulære bevægelser. Det foregår altid blidt men energisk, så man opnår en øgning i den lokale blodcirkulation og energistrøm.
  • Det er en fordel at bruge creme eller olie på punktet. Essentielle olier afstemt efter klientens tilstand kan bruges i behandlingen.
  • Hvis behandleren bruger højre hånd masseres der med uret, med venstre hånd masseres mod uret.
  • Hvert punkt behandles ca. 30 sekunder i starten og derefter længere og længere per gang, op til max. 3 minutter per punkt.
  • Punkter med samme navn behandles på begge fødder.

Kasa skålen
Metaller bruges ofte i Ayurveda behandlinger bl.a i form af den såkaldte Kasa skål (Kasa bowl) De originale Kasa skåle består af en legering af kobber og tin, som leder varmen effektivt. Den afrundede overflade opvarmes og olieres og bruges som massage redskab. Skålen er velegnet til generel massage af fødderne med cirkulære, strygende bevægelser, men kan også med fordel bruges mere specifikt på marmapunkterne.
Udover at være behageligt for klienten, hjælper Kasa skål behandlingen ved at udtrække affaldsstoffer gennem huden og afbalancere fodens og kroppens temperatur.


Sharon Stathis viser Kasa-skål teknik på fødderne

Hvordan kan Ayurveda kombineres med zoneterapi?
Under sit besøg i Danmark afholder Sharon Stathis todags-kurser. Med hovedvægt på det praktiske arbejde, viser hun hvordan Ayurveda teknikkerne kan integreres med de velkendte fodzoner. Hun underviser i forskellige massageteknikker, brug af Kasa skål og essentielle olier, samt placering og behandling af marmapunkter.

Sharon Statis siger: ”I det kommende år tror jeg brugen af marmapunkter vil blive mere udbredt og udviklet i vesten, især blandt de energibaserede behandlingsformer som zoneterapi. Som erfarne zoneterapeuter kan vi forøge effektiviteten af vores arbejde ved at indarbejde viden fra oldtidens Padabhyanga teknik. Ved at kombinere disse to holistiske metoder mangedobles effekten af begge”.


Touchpoint
Ryesgade 27 DK-2200 København N
Tel: (+45) 7023 7047
Mail: info@touchpoint.dk
www.touchpoint.dk