Når stress blokerer

Flere og flere mennesker døjer med stress. Det ved de fleste. Men de færreste ved måske, at stress ofte kan stå i vejen for effekten af behandlinger.

Når man arbejder med en stresset klient, er det første og vigtigste at forstå, at alvorlig stress modvirker effekten af zoneterapi. Man kan give behandling efter behandling med de allerbedste teknikker, men så længe klienten er i en kronisk stressfase er der intet der synes at trænge igennem. Først når man får brudt den onde cirkel med stressnedsættende teknikker, får man en ordentlig effekt af zoneterapien.

Et stresset sexliv
Stress er formentlig også en væsentlig faktor ved barnløshed.
I en stresstilstand sker der en mængde neurokemiske ændringer, der kan påvirke den velordnede frigivelse af de hormoner som styrer modningen og frigørelsen af æg i ovarierne. Yderligere ændres koncentrationen af andre kemiske signalstoffer som deltager i reproduktionen.
Det autonome nervesystem er med til at styre ovariernes produktion af hormoner og modne ægceller. Når en kvinde er under stress påvirkes disse funktioner af den ændrede balance i det autonome nervesystem, og der kan yderligere udløses spasmer i æggeledere og livmoder som påvirker transport og implantation af et befrugtet æg.
Stress påvirker seksualdriften hos både mænd og kvinder. Orgasme menes af fremme fertiliteten, sammentrækningerne under orgasmen får sæden til at trænge dybere ind i livmoderhalsen. Stress påvirker også mandens sædkvalitet, antal og bevægelighed. Man har endda kunnet påvise at stress kan starte en autoimmun reaktion mod mandens egen sæd.

Hvad kan vi gøre med zoneterapi?
Vi har gennem en lang årrække arbejdet med udvikling og afprøvning af zoneterapeutiske teknikker til at reducere stress. Pladsen tillader ikke at komme ind på dem alle i denne artikel, men vi har udvalgt tre, som vi mener er vigtige.

Bliv inviteret indenfor
Hos en stresset person er det fysiologiske respons som sagt ændret, og det kan være svært at blive "inviteret indenfor" med nogen form for behandling. Derfor kan det betale sig at bruge mere tid og opmærksomhed på den indledende fase af behandlingen. Rent praktisk har vi gode erfaringer med en ”tuning in” teknik hvor man meget enkelt sidder og holder sine håndflader mod klientens fodsåler. Det lyder meget simpelt, men kunsten består I at fokusere på kontakten og fornemme klientens energifelt og hvordan det ”snakker sammen” med ens eget.


Figur 1: ”Tuning in” teknik ©Touchpoint, Denmark

Den forsømte parasympatikus
Fordi det autonome nervesystem er en central aktør i stress responset og også ved fertilitetsproblemer, har vi her et vigtigt fokusområde.
Den parasympatiske gren af ANS stimulerer reproduktionsorganerne. I tilfælde af stress er balancen i ANS forrykket med mere aktivitet i sympatikus og mindre i parasympatikus. Så det er nemt at forstå at langvarig stress har negativ indvirkning på forplantningsevnen.


Figur 2: Oversigt over det parasympatiske nervesystem og reflekszoner for dets udspring i centralnervesystemet. ©Touchpoint, Denmark

I stort set alle zoneterapibehandlinger arbejder vi med det autonome nervesystems udspring fra CNS. Figur 2 viser hvordan den ofte undertrykte parasympatiske del har sit udspring dels fra hjernestammen og dels fra rygmarvens sakralsegmenter (S2-S4). Det er den sakrale del der direkte innerverer bækkenorganerne.
Zoneområdet er omtrent så bredt som en tommelfinger og findes på rullebenet (Talus), lige under den indvendige ankelkno. Vi arbejder ind under - og op imod – Talus fra plantart mod dorsalt.
Ved stressede klienter forsøger vi så vidt muligt at arbejde på begge fødder samtidigt, især ved strukturer der er placeret i kroppens midterakse. Det hjælper mange med at holde fokus på kroppens center, så der er færre forvirrede tanker der flyver omkring. Arbejd området godt igennem med rolige og dybe bevægelser (fig.3).
Behandling af det sakrale parasympatikus kan med stor fordel foreslås som selvbehandling, klienten kan fortsætte derhjemme.


Figur 3: Bilateral teknik til det parasympatiske nervesystem ©Touchpoint, Denmark

Hormonerne - ét stort netværk
Zoneterapeuter har altid lært at behandle hormonsystemet som et samlet hele, men først i det senere år er der så småt ved at komme en større forståelse for at alle vores hormoner spiller sammen i et kompliceret neurokemisk eller psykoneuroimmunologisk netværk. Hormonerne er hver især forbundet med og afhængig af alle de andre.
I forbindelse med fertilitet er køns- og cyklushormonerne selvfølgelig vigtige, men de andre spiller også en stor rolle. Man ved f.eks. at insulin og cellernes følsomhed for dette hormon har en tæt sammenhæng med udvikling af ovariecyster. Stofskiftehormoner og hele skjoldbruskkirtlens funktion har også en stor indvirkning på frugtbarheden. Binyrehormonerne er direkte koblet til stressresponset og dermed til fertilitet, osv.
En genvej og/eller god indledning til zoneterapeutisk arbejde med hormonsystemet er at arbejde grundigt og ”mindfuldt” med hypothalamus/hypofyse. Det er her vi finder den overordnede styring af både hormonerne og af den autonome balance.
Vi forslår også her at arbejde længe, roligt og på begge fødder samtidigt. Se fig. 4. 
Bemærk: Touchpoint’s placering af hormonzonerne afviger i visse tilfælde fra de oprindelige Eunice Ingham zoner, det forklarer vi nærmere på vores kurser.


Figur 4: Touchpoint zoner for hypothalamus og hypofyse + Bilateral teknik ©Touchpoint, Denmark

Er du skarp til at spotte stress?
Vi mener det er vigtigt at kunne se, hvornår en klient er stresset – hvis vedkommende ikke selv ved eller siger det.
Har klienten erkendt sin stress eller udbrændthed, findes der en række nyttige teknikker. Det er en genvej at mestre teknikker som hjælper med at blive "inviteret indenfor" og komme ind bag klientens stressede facade og blokeringer. Den jordforbindende virkning zoneterapien automatisk har, giver unikke resultater i forhold til stress og er meget virkningsfuld i forhold til de fleste andre behandlingsmetoder.
Teknikker til centrering , teknikker til at arbejde symmetrisk, samt langsomt og mindre, så man ikke udfordrer en stresset krop med for mange impulser -  er en del af stressbehandlingen. En blid men kraftig energetisk tilgang til en stresset krop er at arbejde med chakrapunkter på fødderne. Alle disse teknikker er en del af Touchpoint kurset ”Rundt om: Stress


Touchpoint
Ryesgade 27 DK-2200 København N
Tel: (+45) 7023 7047
Mail: info@touchpoint.dk
www.touchpoint.dk