Et hjerte under pres

Af Dorthe Krogsgaard og Peter Lund Frandsen


Vi hører tit kursister udtale at de er glade for de mange forskellige aspekter af emnerne vi kommer “rundt om” og vi lægger et stort arbejde I at inddrage så mange vinkler som muligt. 
Det nyeste efteruddannelseskursus for zoneterapeuter “Rundt om: Hjertet” er ingen undtagelse. Et af de emner vi undersøger er den tætte forbindelse mellem hjertet og dets omgivelser i brystkassen. Fascier og bindevæv i thorax spiller en vigtig rolle for hjertets velbefindende.
Den følgende klienthistorie er et instruktivt eksempel på hvor vigtigt det er at huske på disse forbindelser.

Case: Hjertearytmi
Mona er en 64-årig kvinde der kommer med hjertearytmi (atrieflimren).
Hun har haft problemet i varierende grad gennem de sidste otte år. Til tider har hun anfald flere gange om dagen, som varer fra et halvt minut til en halv time. I et enkelt tilfælde har det varet en hel nat. 
Hun følges af et hjerteambulatorium og har fået implanteret en ekg-måler der konstant overvåger hendes hjerterytme. Lægerne har planlagt at brænde flere nerver i hjertet for at mindske arrytmien. 
Efter at have studeret bivirkningsprofilerne har hun afslået medicinsk behandling. 

Mona er for nylig gået på efterløn efter en lang karriere med et stressende job som direktionssekretær i et stort firma. Denne overgang har også været stressende og fuld af bekymringer om hvordan hun skal definere sit nye liv. Hun er overbevist om at der er en sammenhæng mellem stressen og udviklingen af hjerteproblemerne. Hun har et harmonisk privatliv, er glad for sin mand og har god kontakt til sine voksne børn, familie og venner. 

Første behandling
Vi måler hjerterytme-variabilitet (HRV, HeartMath) som viser et højt stressniveau. Instruerer i en teknik til hjertemeditation og efter lidt øvelse bliver hjerterytmen tydeligt mere kohærent (= lavere stress). 
Hun reagerer på nervereflekspunkter for det autonome nervesystem, vagus, phrenicus og zoner for skulder/brystkasse men kun meget lidt på selve hjertezonerne. Fordøjelseszoner er ok. 
Anbefaler tilskud af magnesium og B6 vitamin (fremmer optagelsen af magnesium og dæmper stressresponset) 

2. behandling
Ved hjælp af hjertemeditationen har Mona haft tydeligt færre arytmianfald. Vi arbejder nu med fascieteknikker og zoneterapi for brystkasse, ryg, nakke og skuldre. Hun har store spændinger i trapezius, sternocleidomastoideus, scalenerne og især i pectoralis minor musklerne. Triggerpunkter og zoneterapi for pectoralis minor giver en umiddelbar fornemmelse af åbning og generel afslapning i brystkassen (se tips nedenfor). 
Vi snakker om holdning og viser hende en øvelse til udstrækning af forsiden af brystkassen. Mona har tilbragt en stor del af sit arbejdsliv foran en computerskærm og har en krum holdning med fremtrukne skuldre (mindre plads i thorax). 

3. behandling
Mona har fortsat med hjertemeditationen og anfaldene bliver stadig færre. Hun har opdaget at hun kan standse de fleste anfald inden de udvikler sig, ved med det samme at udstrække brystkassen og massere triggerpunkterne for pectoralis minor. 
Vi fortsætter med zoneterapi og snakker om åndedræt og kropsrytmer. 

4. behandling
Efter 2 ugers pause kommer Mona ind på klinikken med et stort smil på læberne. Hun har kun haft et par enkelte anfald siden sidst. Så snart hun mærker der er et under opsejling laver hun udstrækningsøvelsen og tager et par dybe åndedræt som straks afslapper hjertet. 
Hun får fasciebehandling på brystkassen og via fodzoner, samt nervereflekspunkter og klassisk zoneterapi.
Vi beslutter at fortsætte med ugentlig behandling 3-4 gange mere og så trappe ned hvis det gode resultat holder ved. 

I skrivende stund har Mona fået fire behandlinger og hendes operation er udskudt på ubestemt tid. 

Mona’s historie er et godt eksempel på hvordan hjertet kan blive klemt psykisk, men bestemt også fysisk.

Mere info
De nævnte teknikker plus mange flere har vi med på kurset ”Rundt om: Hjertet”


Teknikker til m. pectoralis minor
Musklen får sin nerveforsyning fra segmenterne C7, C8 og T1 via plexus brachialis. Det er derfor en god ide at starte med at arbejde grundigt med zoner for den nedre nakke (spinalnerverne).Fodzone for m. pectoralis minor © Touchpoint 
Udstrækningsøvelse for m. pectoralis minor Triggerpunkt for m. pectoralis minor.

Test punktet ved at trykke på det. Kommer der inden for nogle sekunder en udstrålende smerte i området vist på figuren, er det et aktivt triggerpunkt. Hold da et fast tryk på punktet i ca. 30 sekunder. 
Som hjemmeøvelse kan klienten massere musklen og hvis den indeholder særligt ømme punkter (triggerpunkter) holde et fast tryk på disse.Sternum som hjertets beskytter
Hjertet ligger godt beskyttet bag brystbenet (sternum). Når der er spændinger i brystkassen påvirkes denne knogle selvfølgelig også og især leddene mellem sternums dele og mellem sternum og ribbenene. 

Ifølge Karl-Axel Lind metoden (System ll) kan en zone for sternum findes på tibia. Den findes langs den forreste skarpe kant, nederst på tibia svarende til nivau T2 til T10 i forhold til rygzonen på tibia. 

Zonen behandles med klassisk teknik + evt. linking med sternumzonen på foden.Sternumzone på skinnebenet iflg. Karl-Axel Lind © Touchpoint


Touchpoint
Ryesgade 27 DK-2200 København N
Tel: (+45) 7023 7047
Mail: info@touchpoint.dk
www.touchpoint.dk