Den brede ryg

Af Dorthe Krogsgaard og Peter Lund Frandsen


I de fleste zoneterapitraditioner bliver zonen for hvirvelsøjlen afbildet på den mediale side af fødderne, og behandlingen af ryggen foregår mest på indersiden. Fordi rygsøjlen er en central struktur i kroppen, er rygzonen opdelt i to med en halvdel på hver fod . 

Når man derfor arbejder på indersiden af foden svarer det anatomisk til at man arbejder inde i rygsøjlen, hvor vi finder rygmarven. Gennem zoneterapiens historie har dette vist sig at være et fremragende sted at arbejde, måske især fordi man derved påvirker alle spinalnerverne og det kæmpe område de forsyner. 

Se rygzonen med 3D-briller 
Det er vores erfaring at man kan få endnu bedre resultater hvis man ser mere tredimensionelt på rygzonen og arbejder i rygsøjlens fulde bredde. 
Rygsøjlen er faktisk ganske bred. Inklusiv tværtappene måler den lidt over en fjerdedel af kroppens bredde. Vi har overført dette forhold til fødderne og udvidet den almindelige mediale rygzone med både en plantar og en dorsal zone.Rygzonen på plantarsiden af fødderne

Den nøjagtige placering er lettest at forestille sig i ryggens thorakaldel svarende til mellemfoden. 
Hvis vi reserverer femte metatarsal til skulder- og armzoner, så passer lidt over en fjerdedel af resten meget godt til bredden af den første metatarsal. Det er princippet bag vores placering af den "brede ryg". 

Dette er udgangspunktet, og det mentale billede vi bevidst fokuserer på ved behandling af rygsøjlen, men zoneterapien har også en "røntgeneffekt" i den forstand, at effekten trænger i dybden, så vi i praksis kan behandle både forsiden og bagsiden af rygsøjlen fra begge sider af foden. 
Det samme gælder i princippet for alle zoner. 

Rygsøjlens bredeste sted - korsbenet 
Det bredeste sted på rygsøjlen er den øvre del af korsbenet. Vi placerer zonen svarende til rullebenet (talus) og følger knoglen i det vi arbejder ind under foden et godt stykke væk fra den mediale kant, faktisk helt ind til en linie gennem 3. tå. 

Sammenhængen mellem bækken/korsben og de tilsvarende fodzoner kan ses detaljeret på dette YouTube uddrag af Touchpoints DVD ”Rundt om: Ryggen”:Touchpoint
Ryesgade 27 DK-2200 København N
Tel: (+45) 7023 7047
Mail: info@touchpoint.dk
www.touchpoint.dk