Infertilitet et problem med mange årsager

 
 Af Dorthe Krogsgaard og Peter Lund Frandsen - Februar 2006

Man kan vælge at betragte barnløshed som en “ven” og ikke en fjende. Barnløshed giver information om at kvinden eller manden har en helbredstilstand, fysisk og/eller psykisk, som ikke kan forenes med at blive gravid. Man kan derfor sige at barnløshed tilbyder en mulighed for forandringer.
I 65% af de tilfælde af infertilitet der bliver undersøgt af lægerne er de underliggende årsager ukendte. Det er særligt hos disse 65% zoneterapien ofte kan give et skub i den rigtige retning og det er disse 65% Touchpoint sætter fokus på i det nye efteruddannelseskursus: Rundt om: Infertilitet.

Definition på infertilitet
80 procent af de kvinder der ønsker at blive gravide opnår målet indefor ét år. En bredt accepteret definition på infertilitet er: Ønsket graviditet ikke opnået i løbet af 2 år.

Hvor mange er ufrivilligt barnløse?
I Danmark har hvert sjette par problemer med barnløshed og antallet er stigende.
På verdensplan er ligger prævalensen af infertilitet på 8-12% svarende til 60-80 millioner mennesker.

Et bredere syn på barnløshed
Der findes en bred vifte af mulige årsager for barnløshed, nogle er velkendte medicinske diagnoser andre er knapt så accepterede af det etablerede sundhedssystem og meget ofte er der mere end én årsag der virker samtidigt.

Hormonel status
Er menstruationscyklus regelmæssig? Og hvornår i cyklus kommer ægløsningen? Mange kvinder ved meget lidt om hvordan deres cyklus fungerer. Lad kvinden føre dagbog med variationer og problemer i cyklus, det giver en idé om hvordan zoneterapibehandlingerne kan prioriteres.
Vær opmærksom på om kvinden er scannet for PCO (polycystisk ovariesyndrom) ved uregelmæssige eller udeblevne menstruationer.

Generel tilstand i slimhinderne
Der ser ud til at være en funktionel sammenhæng mellem alle kroppens slimhinder. Hvis slimhindebeklædningen i næse, svælg, bronkier, lunger, mave, tarme eller blære er irriteret, svag, hævet eller hvis den mikrobiologiske balance er forrykket, er der stor sandsynlighed for at slimhinderne i vagina, livmoder eller æggeledere også er påvirkede.
Hovedparten af klienterne med barnløshed har eller har haft problemer med slimhinder et eller andet sted i kroppen.
Hanne Marquardt har spændende teorier om dette emne. Hun tilføjer ydermere formlighed som en interessant tanke. Æggelederne og det Eustatiske rør minder i form meget om hinanden. Prøv at eksperimentere med behandling af det Eustatiske rør.

Infektioner
Infektioner med klamydia eller andre gamle indkapslede infektioner kan påvirke immunsystemet. Klamydiainfektioner er meget almindelige og drilagtige fordi man ofte ikke mærker nogen symptomer og kan gå med det i årevis. Det er den mest almindelige årsag til tillukkede ægge- og sædledere.
Svampeinfektion i livmoderhalsen (ofte med Candida albicans) er en anden almindelig tilstand som sandsynligvis vil medføre barnløshed.

Allergi
Allergiske reaktioner kan være med til at irritere slimhinderne. Et hyperaktivt immunsystem kan også opfatte sædcellerne som indtrængende fjender og angribe dem.

Spændinger i bækkenområdet
Den øgede fokusering på bækkenområdet som uvægerligt følger med ved infertilitets-, seksuelle, eller andre problemer kan give spændinger i bækkenets muskler og sener der indirekte påvirker underlivsorganerne. Menstruationssmerter kan være en indikator på dette.
Vær især opmærksom på m. psoas major. Undersøg psoasmusklen for at se om den er spændt og vis hvordan den kan udspændes. Giv også daglige afspændende øvelser for at øge blodcirkulationen i bækkenorganerne.

Varme stimulation – stofskifte
Det er meget hyppigt at ufrugtbare kvinder har kolde fødder. Det kan have negativ indflydelse på kønsorganer og på blæren. Vær opmærksom på nedsat skjoldbruskkirtelfunktion og mål evt. om personen har et lavt blodtryk.

Stress
I en stresstilstand sker der en mængde neurokemiske ændringer. Det kan ændre den velordnede frigivelse af hormoner som styrer modningen og frigørelsen af æg i ovarierne. Yderligere ændres koncentrationen af flere forskellige kemiske budbringerstoffer som deltager i reproduktionen.
Det autonome nervesystem påvirker ovariernes evne til at producere hormoner og sunde ægceller og når en kvinde er under stress kan det udløse spasmer i æggeledere og livmoder som påvirker transport og implantation af et befrugtet æg.
Hos mænd ved man at både fysisk og psykisk stress påvirker fertiliteten. Antal, bevægelighed og struktur af sædcellerne ændres under stress og både impotens og problemer med ejakulation kan skyldes følelsesmæssig stress hos mænd.

Danske mænd er dejlige og ufarlige
Danske mænd er gode elskere ifølge en international undersøgelse, men desværre er de ikke så fertile. I flere år har man systematisk sammenlignet med finske mænd og kurven går støt nedad for danske mænd. Måske er det ikke nødvendigt at behandle manden med zoneterapi i første omgang, men det er en god ide altid at anbefale økologisk fornuftig kost og vitaminer og mineraler, zink og selen især. Meget stramme bukser har en uheldig indflydelse på temperaturreguleringen i pungen og kan derved påvirke sædkvaliteten. Vær opmærksom på at intervallet imellem sædprøver bør være mindst 3 mdr. gerne længere. Den tid tager det før den “gamle” portion sædceller i sædblæren er fornyet.

Behandling – en kombination af forskellige zoneterapimetoder
I vores behandling af infertillitet bruger vi en blanding af forskellige zoneterapiteknikker. Det betyder at vi som regel har flere forskellige zoner og punkter til rådighed til behandling af det samme område og derved bliver i stand til at sætte ind fra mange forskellige vinkler.
På kurset Rundt om: Infertilitet går vi i dybden med metoderne, men i denne artikel har vi valgt at vise et par vigtige zoner som er værd at afprøve i klinikken:

Nervereflekspunkt for plexus pudendus (figur 1)
Plexus pudendus indeholder både motoriske, sensoriske og autonome nervefibre som forsyner bækkenets muskler og organer. Nervereflekspunkter behandles altid med et fast, statisk tryk i maksimalt 15 sekunder.

Reflekszoner for ovarier og æggeledere efter Karl-Axel Lind metodens system I (figur 2)
 

Nervereflekspunkt for m. psoas major (figur 3)
Psoasmusklen er en overset årsag til mange problemer i bækkenområdet. På grund af den tætte beliggenhed kan spændinger i denne muskel påvirke nærliggende strukturer som f.eks ovarierne.
 

Læs mere om kurset: Rundt om: Fertilitet


Touchpoint
Ryesgade 27 DK-2200 København N
Tel: (+45) 7023 7047
Mail: info@touchpoint.dk
www.touchpoint.dk